mandag 10. juni 2013

Rauland 7-9 juni
Var på familiehytta i Rauland i helga. Fjellet i juni er utrolig fint i sin vårlige drakt og viste seg frem fra sin beste side, med sol og fint vær og litt snø på de høyeste toppene av Raulandsfjella.  Jeg hadde som vanlig med fotoutstyret og planen var å prøve og få tatt noen nye hare- og blåstrupebilder. De pleier å  holde seg i området rundt ved hytta,  men det ble lite blåstrupe da jeg heller brukte tida på gulerle, en art jeg ikke har bilder av fra før.  Søndagsmorgen gikk  jeg ut på verandaen ved halv sekstiden for å se etter hare. I det jeg åpner verandadøra hopper en hare forbi på stien som den ofte bruker på nedsiden i det fine morgenlyset.
 Ja ja, tenkte jeg, da blir det vel ikke noe harebilder i dag da, så jeg gikk ned mot vannet og tok noen flere gulerle-bilder.  Etter at de var i boks ruslet jeg litt rundt for å se om det var noen spennende å se i området.  Fikk se i kikkerten at det satt en hare å beitet på plenen ved en av nabohyttene.  Jeg gikk rolig videre på veien og satte meg på baksiden av hytta og håpet på at den kanskje ville hoppe nedover mot myra og forbi der jeg satt. Etter ca 10 minutter kommer faktisk haren hoppende rett mot meg, og den ble nok skremt av kameralyden og meg, for den stoppet opp satt og kikket litt på meg før den skar ut til siden og forsvant inn i bjørkeskogen.

På søndagsformiddagen sitter vi på verandaen og tar en kaffekopp i det fine været, da kona mi sier ”hva er det der”, jøss en jaktende haukugle, og gubben griper kamera og hopper i gummistøvlene og forsvinner inn i bjørkeskogen med tela. Jeg kan høre min datter på 4 år roper ”pappa hvor skal du”! Ugla setter seg dessverre på strømstolpen og ser rart på den svette fotografen litt før den flyr videre,  og jeg mistet den av syne, fillern!! Jeg leter litt, men finner den ikke igjen.  En litt irritert gubbe tar en ny kopp kaffe på verandaen og jeg forklarer min datter at det var bare en haukugle som lever i skogen.  På ettermiddagen blir det pakking og rydding før hjemreise, da jeg plutselig  hører lyder og går ut på verandaen igjen. Der kan jeg igjen se  haukugla som  sitter i ei bjørk  i skogholtet, ca 60m borte.  Jeg springer inn i gangen, kamera blir febrilsk pakket opp i en fei og jeg forsvinner ut døra i full fart. Jeg må imidlertid bråbremse ved hytteveggen,  for plutselig sitter ugla rett på utsiden i den tørre bjørka med bytte, på ca 15 meters avstand. Jeg får tatt ca 10-15 bilder i full fart før hele seansen er over og ugla flyr tilbake inn i bjørkeskogen og ut av syne. Litt undrende over foto seansen står jeg der og skjønner at haukugla hekker sikker i området. Men hvor ? Det får jeg bruke litt tid neste gang jeg er på hytta. 

12 kommentarer:

 1. Hei Trond! Jeg må si du har mye action rundt hytteveggen. Haukulglebildene i fjellbjørk ble knall. Hvor i Rauland ligger hytta?

  SvarSlett
 2. Må ha vært en flott hyttetur dette Trond, artig at haukugla (sannsynligvis) hekker i disse traktene. Veldig flott bilderserie dette, vanskelig å plukke an favoritt, man kanskje nr. 2 og det nest siste.

  SvarSlett
 3. Travelt å være på hyttetur, flotte naturopplevelser, likte hele serien.

  SvarSlett
 4. Flott serie med god kvalitet dette Trond! Utrolig spennende med haukugle hekking da, må vel være første kjente av denne i Telemark. Velger det siste haukuglebildet som favoritt blant mye lekkert, herlig og flott fjellbjørk den satt seg i.

  SvarSlett
 5. Fine bilder du fikk, likte hele serien men favoritten blir det første.

  Ottar

  SvarSlett
 6. fine bilder, liker spesielt godt haukugle med bytte(var det medbrakt?) Du hadde griseflaks med kulissene

  SvarSlett
 7. Mange bra bilder her Trond. Gulerla du har fått bilder av er av underarten Såerle. Merk det mørkegråaktige hodet. Denne varianten hekker i fjellområdene våre. Den vi finner i lavlandet har grønnaktig hodefarge. Likte forøvrig godt bilde nr. 1 av haren med blikket rett mot deg. Ser og høres ut som en flott plass der hytta ligger.

  SvarSlett
 8. Flotte bilder alle sammen Trond, men holder en finger på siste Haukuglebildet.

  SvarSlett
 9. Litt av et område du har hytte i. Kan vel trygt kalles midt i smørøyet! En fin serie bilder du presenterer.

  Knut Børge

  SvarSlett
 10. Flotte bilder! Må være helt topp å ha hytte med så mye natur og action rett rundt hjørnet. Bildeserien av haren likte jeg godt, kan tenke ut mange tekster til den :)

  SvarSlett
 11. Fina bilder och bara att gratulera med såna områden runt stugknuten. Gillade mycket dina bilder från Dalen och örnarna hos Jostein. Jag var där ca 1 månad senare och aktiviteten var inte alls så stor då.

  SvarSlett
 12. Flotte bilder :-)Mye fint å se på her :-)

  SvarSlett