mandag 15. juli 2013

Haukugle i RaulandI sommer ferien tok jeg  med meg min 4 år gamle datter på noen dagers hyttetur til Rauland, for å se etter haukuglene som jeg mistenket hekket i området. Vel fremme på ettermiddagen ruslet vi ned til det gamle skjærereiret, der jeg hadde sett en ugle sist jeg var der oppe. Det var ikke no liv i reiret, men da vi skulle gå tilbake traff vi på en ugleunge som satt helt urørlig nede på bakken og kikket på oss med store gule øyne. Den hadde sikkert hatt flygetrenig og kræsjlandet.
Haukugler kan være veldig aggresive ved reiret så jeg passet godt på om vi skulle bli angrepet, men dette paret var heldigvis av det rolige slaget. Det var to unger som satt i nærheten av det gamle skjærereiret som lå ca 100 meter fra hytta.
Den ene morgenen kunne jeg se gjennom kjøkken vinduet at ungene satt å flakset med vingene i trærne, og at de voksne kom med mat til ungene, mens vi satt og spiste frokost.  Ved frokosten dagen etter satt haukuglene i tretoppene og varslet på en rødrev, som lusket rundt rett på utssiden av hytta. Mikkel ble skremt av en ivrig fotograf i sokkelesten på verandaen på jakt etter blinkskudd, og uglene var helt sikkert fornøyd at reven forsvant vekk fra ungene. Regner med at det blir første og siste gang jeg opplever alt dettet fra hytteveggen. At haukugla hadde slått seg ned i hyttefeltet hadde jeg heller ikke regnet med, men det må bety at det er bra med mat for ugleparet akkuarat her i år. For to år siden var det jordugle i det samme området, men da fant jeg ikke noe reir.


13 kommentarer:

 1. Artig med haukuglereir utenfor hytteveggen. Det var en flott serie med bilder fra fjellbjørkeskogen.

  SvarSlett
 2. Ikke alle har spist frokost mens de har betraktet haukugla som forer ungene sine. Veldig morro.
  Fine bilder.

  SvarSlett
 3. skikkelig artig serie, kjekke opplevelser for store og små

  SvarSlett
 4. Skjelden opplevelse dette. Her har du fått uvanlige og fine bilder av Haukugla.

  SvarSlett
 5. Fine bilder dette Trond. Moro at de "små" får slike herlige naturopplevelser. Likte godt bilde nr. 4

  SvarSlett
 6. Your photos are beautiful.

  SvarSlett
 7. Hei, flotte bilder fra hytta dette! Ugler er utrolig flotte og fascinerende fugler å ta bilder av! Skulle ønske jeg så mer av de. Hadde selv et perleuglepar som hekker i ei uglekasse knappe 10 meter fra hytteveggen. 3 året de er der nå! Veldig moro for ungene å oppleve dette også! :-)
  mvh Lillian

  SvarSlett
 8. Fin serie av haukuglene.

  Fortsatt god Sommer

  ketil

  SvarSlett
 9. Hadde en haukugle ved hytta på Vierli for 3 år siden. Har ikke sett den siden den sommeren. Hvor vanlig er haukugle i Raulandsområdet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ruth

   Tror ikke det er så vanlig med hekking i Telemark, men kan nok forekomme fra tid til annen når det er godt med smågnagere i fjellet.

   Slett
 10. Her fikk du en flott serie med mange gode bilder av denne vakre fuglen.

  Ottar

  SvarSlett
 11. Du har en egen evne til å "lure" deg innpå både det ene og det andre. Liker spesielt "kosebilde" der den sitter tett inntil stammen, men de er fine de andre også. Morsomt for datteren din å få være med på dette.

  SvarSlett
 12. holder en knapp på kosebilde jeg også, sliten haukugle unge, ellers er det veldig bra bilder alle sammen.

  SvarSlett