onsdag 29. januar 2014

Kongeørn action på Dalen

Fredag 17. januar dro jeg og Svein Roger Dahlen oppover til Jostein Hellevik på Dalen Villmarksenter for en helg med kongeørn-fotografering.  Helga var satt av for  lenge siden, og skjul var booket i god tid før vinteren i det hele tatt hadde tenkt å melde sin ankomst. Jeg  hadde fått melding av Jostein om at det hadde vært sju ørner på ”panorama”  tidligere i uken, så forventningene til de to fotografene som satt i bilen på vei opp til Dalen var ganske høye. Vel fremme blir vi tatt godt i mot av Jostein som først måtte taue opp bilen med traktor, fordi vi har satt oss fast i bakken på grunn av for mye snø i veien. Det ble kveldsmat og ørneprat før to trøtte fotografer krøp til sengs med store forventinger til hva morgendagen ville bringe.
  Lørdagen startet tidlig ved 0500-tiden. Ute var det snøvær  og ettersom det hadde snødd hele natta var det et fantastisk vinterlandskap som ventet oss der ute.  Jostein var skeptisk til om skuteren kom opp på grunn av mye løs-snø i skuterløypa,  men vi fikk karret oss opp til skjulet. Vel fremme måtte vi måke åteplassen for snø da de siste dagers snøvær hadde dekket hele plassen med fin, lett nysnø. Rådyr og rev ble plassert fint til i snøen og etter måke-økta var det bare å rigge seg til i ”panorama”, et flott nytt skjul med god plass til tre fotografer.  Kamera  og objektiv ble gjort klart , og så var det bare å  ta frem kaffen og vente på at Ravn og ørn skal dukke opp.
Ravnen var på plass i grålysningen og ikke så lenge etter dukke den første kongeørna opp. Ute snødde det tett og det var bare å stille inn autofokusen på punktfokus og fyre løs. Det ble en del bomskudd p.g.a  autofukusen som slo inn på snøfillene, men det må man regne med under slike forhold når en ikke bruker ”hue“ og stiller inn manuelt. Dagen ble en eneste stor opptur ned mye fugl og tross alt mange skarpe bilder,  selv om jeg skulle ønske at det snødde mindre. Vi hadde totalt sju ørner innom og det ble mye action og krangling om maten helt frem til fotolyset sa takk for seg ved halv sekstida.    søndagen var det litt lettere snøvær, noe to fotografer satt pris på. Dagen startet like tidlig som dagen før, i tilfelle vi måtte gå opp. Nattens snøvær hadde gjort skuterturen vanskelig, men vi kom oss opp med skuteren selv om vi måtte ta beina fatt opp den første kneika. Åte hadde snødd ned så vi måtte måke frem det  halvspiste rådyret.Vi hadde i løpet av dagen fem forskjellige ørner innom. 


 Etter et par timer roet aktiviteten seg noe, og vi fikk  tid til lunsj i bua med kaffe og Svein Rogers ”Hjemmelagde” fyrstekake.  Det blåste litt mer på søndagen, og med vind fra sør landet ørnene mot vinden og med ryggen mot oss i bua. Vi hadde håpet på en annen vindretning og innflygningsrute, men det kommer kanskje ved enn annen anledning.  Ved femtida hadde  minnekort blitt fylt opp og dagens foto-økt var over.  Nok en utrolig fin dag i bua var over, og vi pakket sammen for å sette kursen ned mot Døli  der vi spiste middag før vi satte kursen hjemover. En fantastisk fin helg  med kongeørnfoto i hyggelig selskap og flott vinterlandskap var over.  Kjenner jeg meg selv rett så blir det ny tur neste år, for de beste kongeørn bildene er ennå ikke tatt.. .
10 kommentarer:

 1. Dere hadde tydeligvis ei flott helg. God bildeserie. Best likte jeg det siste. Mulig jeg hadde klonet vekk vingen i høyre hjørnet?

  SvarSlett
 2. Takk for turen, Trond! Du fikk tatt et par bilder du også... Flott bildeserie med mye action, men det var jo slik helgen var også. Bildet med tre kongeørner i furua var tøft. Synes det siste var mystisk og skilte seg ut. Har du funnet en helg neste år?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann og takk for fin tur, har ikke funnet helg ennå men skal sjekke litt

   Slett
 3. Man tröttnar aldrig att titta på fina örnbilder och här har ni ju haft en fantastisk helg i Dalen. Grattulerar !

  SvarSlett
 4. Tøffe bilder med mye action, likte hele serien.

  Ottar

  SvarSlett
 5. Som Lasse sier blir man aldri trøtt av å se på ørnebilder og bildene her fra Josteins "Panorama" viser jo det ene blinkskuddet etter det andre. Mange imponerende bilder av ørner i kamp men allikevel er mitt favorittbilde nr.16 der en enslig kongeørn sitter i DET flotte vinterlandskapet og skuer ut over en snødekt eventyrskog. :)

  SvarSlett
 6. Så läckra bilder.....det skulle jag vilja vara med om, hur gör man?
  Ska ju till Norge i höst för drevprov, kanske man kan kombinera det med någon fototur

  SvarSlett
 7. syntes det ble mange fine og skarpe bilder selv om det var snøvær, enig med svein roger i at bilde med tre ørner i furua ble veldig bra. ikke dumt med en fotosjultur i januar her i lavlandet har det vært totalt fototørke.

  SvarSlett
 8. Fytti rakkern Trond, her var det mye bra. :-)

  SvarSlett
 9. Flotte bilder Trond. Mye fin "kongeørnaction". Likte spesielt godt nr. 6, 12 og 16.
  Godt jobba!

  SvarSlett